<span class="dojodigital_toggle_title">Svakom učeniku laptop</span>

Svakom učeniku laptop

SVAKOM UČENIKU LAPTOP

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Uprkos vanrednim okolnostima u kojima se odvija nastava, jasno je da smo se brzo i uspješno prilagodili novonastaloj situaciji. Međutim, od od nastavnika dobijamo dosta upita, individualnih priča i zahtjeva da reagujemo. Mnoge od ovih primjedbi se odnose na uslove u kojima rade naši učenici.

Većina naših učenika redovno prati i izvršava postavljene zadatke. Međutim, iako vrijedno rade, zaboravljamo da su preko noći bili prisiljeni pratiti nastavu koja podrazumijeva i nova nastavno-tehnička pomagala. Mnogi učenici danas nažalost nemaju, osnovno sredstvo za rad-računar, te se snalaze se razne načine. Neki se stide kazati da nemaju računar, neki kažu da se snalaze telefonom, idu kod rođaka, prijatelja…

Možda je u ovom kontekstu ilustrativna priča djevojčice iz jedne osnovne škole u Brčko distriktu BiH. Škola joj je ponudila na revers računar, jer je njen star i ne radi dobro, ali je ona odbila s obrazloženjem da “ima onih koji nemaju nikakav i kojima je potrebnije”.

Potaknuti time napravili smo akciju pod nazivom “Svakom učeniku laptop”. Akcija podrazumijeva prikupljanje ispravnih polovnih računara, kao i prikupljanje novčanih donacija kojima bi se kupili računari, koji bi zadovoljili barem osnovne potrebe učenika za rad.

Samostalnu sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Brčko distrikta, nema velika sredstva, ali će podržati ovu akciju sa donacijom od 1000KM.
Pozivamo građane, nevladine organizacije, Vladu Brčko distrikta, privredne i druge subjekte da iskoristimo priliku i  pomognemo učenicima kojima je potreban računar, te na ovaj način damo svoj doprinos u ovo vrijeme. Istovremeno to je  priliku da pomognemo modernizaciju nastavnog procesa u vremenu koje je pred nama.

Novčana sredstva potrebna za nabavku nisu velika. Nezvanične procjene kažu da polovan računar, solidan i dovoljan za osnovnu upotrebu danas košta 200-300KM, a novi računari se mogu kupiti i po cijeni od 400KM.

Pa i ako ne uspijemo danas, možda podstaknemo zastupnike u Skupštini i Vladu Brčko distrikta da se u budućnosti malo više pozabave ovim pitanjem.

Računare možete donirati u vama najbližoj školi. Profesori informatike i svi oni koji mogu pomoći, dobijene računare će pregledati i pripremiti za rad, kao i procijeniti kakve će kupiti od doniranih novčanih sredstava.

Šefa odjela za obrazovanje smo obavijestili o akciji i nadamo se da ćemo uz njegovu podršku i zajedničku saradnju uspjeti pomoći učenicima kojima je potebno.

Račun na koji možete uplatiti donaciju sa naznakom:

“Svakom učeniku laptop”

SPARKASSE BANK BIH